Laos


Lieve allemaal,
Na een lange radiostilte, die te wijten was aan het gebrek aan internetmogelijkheden, laten we nu weer wat van ons horen. We hebben jullie achtergelaten in het noorden van Thailand, in Chiang Mai. Na Boudewijn & Wendel gedag te hebben gezegd, zijn we nog noordelijker naar Chiang Rai gegaan. Hier hebben we een aantal dagen in een hutje bij een bergstam geslapen. Nu zullen jullie wel denken, wat een avonturiers die twee, helemaal terug naar de roots van het leven daar in de bergen, maar niets is minder waar. Op de vraag of ze elektriciteit hadden in het dorp kregen we als antwoord: "yezz, offcourse, we also have an internetcafe!" Nu viel dat cafe, gewoon een 8ehands computer zonder internet, wel mee en hebben we echt wel het gevoel gehad dat we iets verder van de hedendaagse beschaving af waren dan in de rest van Thailand. Vooral na een 20 km lange wandeling (19 km langer dan gehoopt) langs allemaal dorpen zonder stroom en met veel agressieve honden.

Na Chiang Rai zijn we de grens met Laos overgegaan en hebben vanuit Huay Xai de 2daagse boot naar Luang Prabang gepakt. Het water in de Mekong stond weer hoog genoeg en we konden gaan! Het was een erg leuke tocht, maar het was wel erg om te zien dat half Laos op dit moment in de fik staat. Veel Laotianen gebruiken de zogenaamde slash en burn-methode om het land weer vruchtbaar te krijgen, niet wetende dat dit op de iets langere termijn catastophale gevolgen heeft. Nadat we een dag of vijf hadden genoten van de vele kofieshops, tempels de uitgebreide nightmarket in Luang Prabang, zijn we per minibus naar Phonsavan gegaan. In Phonsavan ligt "the plain of jars", een aantal velden met daarop metershoge potten waarvan niemand weet hoe ze daar zijn gekomen. We waren al gewaarschuwd dat het een helse rit zo worden, maar dat bleek eigenlijk helemaal niet zo te zijn. De weg was prima en het uitzicht spectaculair. Na al deze cultuur was het tijd voor ontspanning en een klein feestje en dat kun je in Laos nergens beter doen dan in Viang Veng. Viang Veng is een kruising tussen Salou, Chersonissos, Blanes en al het andere vreselijke dat je je kunt voorstellen. In Viang Veng kun je tuben, in een band van een redelijk snel stromende rivier afgaan en af en toe stoppen om ergens een emmer (!) drank te drinken en vanaf glijbanen, touwen en springplanken weer terug het water in te gaan. Nu weten alle verantwoordelijke mensen dat drank en zwemmen niet de beste combinatie is en het verbaasde ons dan ook niet dat er de afgelopen tijd mensen zijn gestorven tijdens het tuben. Wij hebben ons prima vermaakt met het mensen kijken en zijn na 4 dagen weer heelhuids op weg gegaan naar de hoofdstad van Laos, Vientane. Om heel eerlijk te zijn vonden we het allebei niet echt een heel leuke stad, wat waarschijnlijk voor een groot gedeelte door de inmense hitte (42 graden!) kwam. We zijn dan ook snel weer doorgegaan met als volgend e bestemming het Bolavan Plateau. Dit gedeelte van Laos ligt op ongeveer 1000 m hoogte en het is er dan ook wat koeler dan in de rest. Verlekkerd door de gedachte om een paar dagen in relatieve koelte te kunnen doorbrengen hebben we scooters gehuurd en zijn daarop in twee dagen rond het plateau gereden. Het was heerlijk om op een scootertje over een net aangelegde weg tussen de meest mooie bergen, bossen en ander natuurschoon te cruisen en af en toe te stoppen bij een van de vele prachtige watervallen voor een verfrissende duik.

Onze laatste bestemming in Laos waren "the 4000 islands". In het uiterste zuiden van Laos, waar de Mekong erg breed is liggen vele (sommigen zeggen 4000) eilanden, waarvan een handvol bewoond is. Op deze eilanden is het leven zo relaxed, de mensen liggen ongeveer de hele dag in hun hangmat met een bierlao in hun hand. Dit was aan ons zeker besteed en we hebben dan ook heerlijk genoten van de rust en het mooiste uitzicht tot nu toe!

Met pijn in ons hart hebben we gister Laos achter ons gelaten en zijn per bus naar Siem Reap (beter bekend als Angkor Wat) in Cambodja gereden. Hier werden we meteen weer met onze neuzen op de feiten gedrukt, namelijk dat niet iedereen in Z-O Azie zo leuk en lief is als de Laotianen waren. Al bij de grens werden hier en daar extra dollars uit de broekzak geklopt en dat hield tijdens de busreis niet op. Nadat we vier uur later dan verwacht aankwamen (01:00  's nachts) wilde de tuktuk's ons slechts naar 1 bepaald guesthouse brengen...

De eerste indruk van Cambodja is dus niet positief, maar vanmiddag gaan we de zonsondergang bij Angkor Wat bekijken, waarschijnlijk maakt dat een heleboel goed! 

Laatste foto's

Reacties 10

teuni 16-04-2010 10:22

fijn te lezen dat het goed met jullie gaat!!!
wat een avonturen jongelui. vraagje van keesijn jullie nou werkelijk nog geen vogeltje tegengekomen??
lieve groet van ons, teuni en co

Cilia 16-04-2010 11:03

Eej!
Wat fijn dat jullie het nog steeds naar jullie zin hebben en zoveel beleven! Mooie foto's hoor!
Groetjes Cilia (K)

Boudewijn 16-04-2010 11:24

Hey Jongens,

Leuk weer wat van jullie te horen. Als ik dat Buddaha park zie dan ben ik echt jaloers (GVD). En robin staat volgens mij links. Maar echt heel gaaf. Wij missen jullie.

Groet,

Bou

PS> Rob je heb toch nu wel het shirt he? (I did the tubbing in Loas)

Marten 16-04-2010 13:24

Ohw fijn... *jaloerse zucht*
Veel plezier nog!

Lied 16-04-2010 14:10

Ziet er allemaal echt ontzettend gaaf uit!
Liefs!

Laura 16-04-2010 18:50

Hey guys,
Erg leuk om te lezen: ik kan zo uit mijn herinnering de beelden halen van waar jullie zijn.. Goed dat jullie zo genieten! Ben benieuwd wat jullie van Angkor vinden..

xx Laura

Sanne 16-04-2010 19:33

Aaah jaloersmakend dit! Klinkt geweldig (net als de vorige keer). Heel veel plezier & genietze!

Jules (Juuls) 22-04-2010 16:19

Klinkt weer prachtig allemaal, en ook de foto's om het beeld bij de tekst te voegen. Een vriendin van mij is ook op wereldreis in ZOAzie geweest, en ik kan me dit verhaal herinneren over het tuben. Klinkt best prima, dobberen, drinken en doezelen. (Triple D )

Veel plezier nog.
Kus! (niet voor Robin natuurlijk)

Widya 01-05-2010 12:50

Hoi Av en Robin!

Jullie maken echt prachtige dingen mee, zo ook op de foto's te zien! Vanaf 7 juli ben ik in Indonesië, Lombok, daarna Java, dus als jullie nog plannen hebben Indonesie aan te doen!? Have fun en geniet ervan!! XX

Lenneke 03-05-2010 10:14

Hai hai!
Ik had al een tijdje niet op jullie site gekeken maar het is weer indrukwekkend hoor, ongelooflijk! Inderdaad een beetje jaloersmakend haha! Geniet maar van ieder moment!
x

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer