Maleisie 2

Lieve allemaal,

waar waren we gebleven? We hadden jullie achtergelaten in Kuala Lumpur, met als volgende bestemming Borneo. Magic Borneo kunnen we nu wel stellen! Het op twee na grootste eiland ter wereld is een verzamelplaats van de meest bijzondere (of beter: bizarre) flora en fauna op aarde. Het lijkt wel of god op de 7e dag geen rustdag heeft gepakt, maar lekker is gaan experimenteren met zijn creatie, met Borneo als laboratorium!

Op Borneo verbleven we in de prachtige stad Kuching, een prima uitvalbasis voor allerlei interessante plekken in de buurt. Na een dagje de stad verkend te hebben zijn we de volgende ochtend naar het Semingoh wildlife rehabilitation centre gegaan, waar je Oerang Oetangs in het (semi-)wild kunt zien. Deze apen (aapjes is absoluut niet van toepassing op deze wezens) worden elke ochtend "gevoederd" en dat wilden wij natuurlijk wel zien! We hadden geluk, in totaal hebben we ongeveer 7 roodbehaarde soortgenoten (nee, ik bedoel geen Ieren) gezien, echt heel mooi!

Na deze voedersessie hadden we het apenspotten helemaal te pakken en besloten daarom om 3 nachtjes naar Bako National Park te gaan. Dit park staat bekend om de probiscusaap, een aap die alleen in dit park in het wild voorkomt. Deze aap wordt door de Maleisiers ook wel Orang Belanda genoemd, Hollandse aap. Enige navraag leerde ons dat dit komt door zijn enorme neus en zijn dikke buik :-) In de 3 dagen dat we in het park hebben rondgelopen hebben we zeker 25 van deze apen gezien. Hoogtepunt was ongetwijfeld onze laatste ochtend, toen we in de mangrove liepen en terecht kwamen tussen 3 groepen probiscusapen (ongeveer 18 in totaal) die ruzie aan het maken waren over een territorium. Sommige apen zaten op 3 meter afstand van ons en tolereerden ons volledig. Dat heeft naast een fantastische ervaring ook erg veel mooie plaatjes opgeleverd! 
Naast deze fantastische apen stikte het in het park ook van de iets minder leuke Macaque apen. Deze agressieve, kleptomane apen terroriseerden het park en je kon je rond het hoofdkwartier alleen vertonen gewapend met een grote stok, want anders vielen ze je aan op zoek naar voedsel!
Het park zat verder nog vol met allerlei andere bijzondere beesten, die ik niet allemaal zal beschrijven, maar toch zeker een vermelding verdienen (sommige dieren kun je vinden bij de foto's). De flying lemur, mudskippers, de groene python, silverleaf monkeys etc etc!

Bako was een fantastische ervaring en we vonden het dan ook jammer dat we weer weg moesten. De laatste dagen op Borneo hebben we veel gerelaxed (4x bioscoop!) en een fantatische kanotocht gemaakt door het regenwoud. Helaas hebben we maar een heel klein stukje van Borneo gezien en we hebben dus meteen maar besloten dat we hier heel snel een keer naar terug willen.

Terug in Kuala Lumpur hebben we nog een nachtje in het Reggae guesthouse geslapen voordat we de volgende dag de bus naar Melakka hebben gepakt. Deze historische stad, die van 1641 to 1824 onder het bevel van de Nederlanders stond, is een heerlijke stad om in rond te slenteren en dat hebben we dan ook 4 dagen gedaan. Tussen de vele souvenierwinkeltjes kun je Portugeese, Hollandse, Chinese en Britse invloeden herkennen. Op de rondvaart op de rivier door het centrum van de stad zagen we opeens een enorme (nee echt, enorme!) hagedis uit het water komen. Wij waren in alle staten en riepen en wezen naar deze enorme draak, maar de Maleisiers waren niet echt onder de indruk. Het bleek langs de rivier te stikken van deze enorme beesten. Wij kregen er echter geen genoeg van en hebben een urenlange wandeling langs de rivier gemaakt op zoek naar steeds grotere exemplaren.

Vanmorgen zijn we per bus naar Singapore gegaan, waar het voorlopig vooral erg nat is. Maleisie was een fantastisch land met vreselijk mooie natuur en ontzettend aardige mensen. We gaan dan ook een beetje met pijn in ons hart hier weg, maar weten ook dat ons nog veel moois te wachten staat deze laatste maand!

adieu!

PS: het uploaden van de foto's is deze keer niet zonder slag of stoot geweest, omdat aroundtheglobe een update heeft uitgevoerd. Hierdoor ontbreken enkele foto's en staan sommige enigszins door elkaar. Zodra we terug zijn gaan we een prachtig boek samenstellen van alle mooie foto's die we hebben gemaakt en iedereen wordt uitgenodigd de ontbrekende foto's daarin te komen bekijken.

Laatste foto's

Reacties 1

teuni 01-07-2010 18:24

Lieve jongelui, wat een geweldig reisverslag. Eén grote reclame voor het WWF, Prins Bernhard is er niets bij! Enne Avalon, Robin viel zeker niet op tussen die Orang Belandas! Groetjes van ons, Teuni

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer