Vietnam 2

Waar waren we ook alweer gebleven, om met Geert Mak te spreken. We hadden jullie achter gelaten in de oude keizerlijke stad Hue. Hue is een erg fijne, maar wel een erg toeristische stad. In Hanoi en op Cat Ba waren we net een beetje gewend aan het Vietnameze eten als ontbijt, lunch en avondeten, in Hue kon je kiezen uit de Franse keuken, de Indiase, of gewoon een vette hamburger met friet. Om heel eerlijk te zijn waren we daar niet erg rouwig om, dus hebben we heerlijk ontbeten met croissants, gelunched met een hamburger en ons 's avonds te goed gedaan aan een heerlijke curry! Een ander (niet onbelangrijk) verschil met het noorden van Vietnam is het weer. In Hanoi en op Cat ba vroren onze tenen en andere niet nader te noemen lichaamsdelen er bijna vanaf, maar in Hue (dat net in het zuidelijke deel van Vietnam ligt, is het gewoon heerlijk standaard boven de 30 graden. We vonden dat we dat wel vierdiend hadden na meer dan een maand kou en we genieten er dan ook met volle teugen van!

In Hue hebben we een bezoek gebracht aan de oude keizerlijke stad. In het boekje wordt een vergelijking getrokken met de verboden stad in Beijing, maar een vergelijking met een afgebrand kerkhof is wat ons betreft meer op zijn plaats. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet in zijn geheel te wijten aan de Vietnamezen, in de oorlog met Amerika is dit gedeelte flink gebombardeerd. Omdat we ons met al dat Westerse eten en toeristische winkeltjes een beetje schuldig voelden, hebben we ook nog maar een tour langs wat tempels in de buurt gemaakt, wat wel zeer de moeite waard was!

Na vier heerlijke dagen in het subtropische Hue hebben we de slaapbus naar Nha Trang genomen, om via daar naar onze bestemming Mui Ne te komen. De slaapbus is een belevenis op zich. De bus is ingericht met een soort tandartsstoelen in 3 rijen en 2 hoog, en als je, zoals ons, als 1 van de laatsten de bus ingaat, ben je gedwongen helemaal achterin de bus, bovenop de motor met 5 mensen naast elkaar te liggen (hel!). Na een goede 23 uur te hebben gereisd, kwamen we aan op ons resort in Mui Ne. Ja, jullie lezen het goed, een resort. Nou klinkt het iets luxer dan het eigenlijk was, maar wat hebben we het daar heerlijk gehad!

De hutjes stonden rondom een prachtig onderhouden tuin en via het zwembad kwam je bij ons privestrandje. Het klinkt paradijselijk en dat was het ook, maar wat nog niet is vermeld is dat we met het hele resort (staff en gasten) op een ochtend een uur lang al het vuilnis uit de zee en van het strand hebben opgeruimd. De Vietnamezen hebben absoluut geen benul hoe ze met hun prachtige natuur om moeten gaan. Ik hoop dat ze het binnen nu en een paar jaar door hebben, want het toerisme is wel hun belangrijkste kaart voor de toekomst.
Maar we moeten niet teveel zeuren, want afgezien hiervan hebben we heerlijk genoten van een paar dagen zwembad en strand. We waren daar ook wel erg aan toe, reizen is soms verdomd vermoeiend. Het was dan ook met pijn in ons hart dat we in de bus naar Saigon stapten, maar de gedachte dat zuid Thailand, maleisie en Indonesie nog op het programma staan, deed ons toch besluiten om mee te gaan.

De aankomst in Saigon was wel enigszins een schok voor ons. Werd je niet bijna aangereden door 1 van de 5 miljoen scooters, dan werd je wel aangesproken door een prostituee, of je zin had in boemboem. Gelukkig waren we snel weer gewend en onderhand gaat het weer prima met ons. Eergister hebben we een bezoek gebracht aan de Cu Chi tunnels, het tunnelcomplex buiten Saigon, waar de Vietcong zich in ophield en de Amerikanen met guerillatactieken grote verliezen toebracht. Afgezien van de enorme propaganda was het erg interessant. Gister hebben we een bootocht over de Mekongrivier gemaakt, heerlijk gevaren door het tropische regenwoud, onder de overhangende cocosnootbomen. Dat leverde heel wat mooie plaatjes op!

Morgen verlaten we Vietnam en dat doen we met gemengde gevoelens. Het is een prachtig land, met wonderschone natuur, maar de Vietnamezen doen soms erg hun best om het te verpesten. Niet alleen ligt op sommige plaatsen het vuilnis 3 meter hoog, maar ook de Vietnamezen bederven meer dan eens de pret met hun oplichtingspraktijken. We zullen het er maar op gooien dat het een land in ontwikkeling is en dat dat nu eenmaal gepaard gaat met mindere kanten. Maar het beeld dat bij ons toch overheerst is een land met prachtige natuur, een overschot aan vriendelijke mensen en een heerlijke keuken. We hebben enorm genoten!   

Laatste foto's

Reacties 6

Mick en Simon 05-03-2010 10:01

Lieve Avalon en Robin,
Wat een verhalen en belevenissen. Geweldig om jullie zo te volgen.Blijf schrijven. Dikke kus Simon&Mick

Carolina 06-03-2010 09:01

Goed verhaal, leuk om alvast te lezen over Vietnam. Bizar dat het zo koud was in het noorden! Wij zitten nu op Ko Tao, heerlijk tropisch. Maar als je ECHT paradijs wil, ga naar Ko Mak, onder Ko Chang. Rustige stranden en prachtig mooie heerlijke zee (check de foto's op de site )
Liefs, x, Carolina en Josha

Carolina 06-03-2010 09:01

Goed verhaal, leuk om alvast te lezen over Vietnam. Bizar dat het zo koud was in het noorden! Wij zitten nu op Ko Tao, heerlijk tropisch. Maar als je ECHT paradijs wil, ga naar Ko Mak, onder Ko Chang. Rustige stranden en prachtig mooie heerlijke zee (check de foto's op de site )
Liefs, x, Carolina en Josha

oma 07-03-2010 20:14

lieve luitjes, wat schrijven jullie gezellig.Ik geniet er echt van.
Een dikke kus van mij.

oma 07-03-2010 20:14

lieve luitjes, wat schrijven jullie gezellig.Ik geniet er echt van.
Een dikke kus van mij.

Sanne 10-03-2010 23:29

Robin en Av,

Wat een geweldige foto's en mooie verhalen . Heerlijke afleiding om te lezen tijdens het scriptie schrijven.
Jullie worden gemist, vandaag nog geconstateerd met Joanne .
En Av, bedankt voor je mail! Ik antwoord je snel!

Liefs,
Sanne

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer